ARGENTEUS Vegyeskar
                Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar    
"A Mindenség s a Mesterek zenéje Hallgatására készülünk ma itt fel,  Megidézni a tiszta ünnepélyre Áldott korokat nagy szellemükkel."
MENÜ

Dr. Kovács Gábor

 

1990-ben szereztem karvezetői diplomámat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Főiskolai Karán tanítok karvezetést és vezetem a Főiskola "ARGENTEUS" vegyeskarát, valamint a "... canticum novum" kamarakórust.

A régizene, főként pedig a "régizene gondolkodásmód" elkötelezett hívének tartom magam. A zenében (is) keresem az emberi léptéket, a külső és belső egyensúlyt, amelyeket legkoncentráltabb formájában a XVI-XVII. századi mestereinek műveiben vélek megtalálni. Ezért kap ez a kor kiemelt helyet az életemben. Ezt igyekszem visszatükrözni előadói és pedagógiai tevékenységemben.  A XX. század remekműveiben is állandóan keresek és mindig nagy öröm számomra, ha találok.

az emberközeliség és egyensúly élménye közvetlen módon is megélhető a reneszánsz és a barokk kor táncaiban, amelyek történetével és előadói gyakorlatával 1990 óta foglalkozom intenzíven. Ezirányú tanulmányaimat Londonban végeztem, ahol 1993-ban megszereztem a Guildhall School of Music & Drama diplomáját.

A régizene és tánc kutatásának szintéziseként a Garabonciás Alapítvány kiadásában két könyvem jelent meg (Reneszánsz táncok - 1997, 2000, Barokk táncok - 1999), amelyek a téma első magyar nyelvű szakirodalmának számítanak. Ugyancsak ezt a szintézist szolgálja a XVII. századi Magyarország és Európa táncos kapcsolatairól szóló PhD doktori disszertációm, amelyet 2006-ban védtem meg a belfastyi Queens Universityn.

1992 óta hazai és nemzetközi kurzusok tanáraként is igyekszem hirdetni és bizonyatani, hogy minden dolog középpontja egy és ugyanaz. Nevezzük (Weöres Sándorral) talán így: "a felső fény"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Asztali nézet